Dagens lärarroll är viktig, och det material som finns tillgängligt är inte i syfte att ersätta lärarrollen, vars syfte kan sägas vara att med allt värdefullt material uppringa ett sammanhang – där elever och studenter ges möjlighet att foga samman delar till helheter och därmed upprätta ett gynnsamt lärande. Ett universitet/högskola/skola ansvara för undervisning som har för avsikt att kunna fördjupa elevens lärande och självklart då det gäller att vägleda studenter och elever i den mediadjungel som dessa möter.
Via iTunes U finns möjligheten att möta ett brett och kraftfullt verktyg, vilket kan hämtas hem gratis – och där möjligheten finns att följa kurser som bedrivs på olika ställen i världen. Via YouTube möjligheten att både presenterar och hämta information via filmklipp – där bland annat olika lärosäten spelat in filmer av hög undervisningskvalitet. Open Learn, presenteras av ett universitet från England – vilket valt att lämna ut kurser och material samt Academic Earth, som presenterar bland annat videokurser från ledande universitet. Via Academic Earth finns möjlighet att söka information via ämnesområde, vilket kan vara värdefullt kan ses som ett värdefullt material i klassrumssammanhang. Det finns idag en mängd videoklipp att hämta från nätet och kanske kan man ge eleverna i uppdrag att lyssna på videoklipp istället för att ge dem en litteraturlista i handen. Varför inte lyssna på tre olika klipp, ta referenser och utifrån dessa upprätta ett arbete – kan det rent av vara morgondagens undervisning?
Idag kan lärare dela med sig till varandra, via OER och den möjlighet Creative Commons erbjuder. Här finns också möjlighet att som kollega dela med sig av konstruktiv kritik – att utveckla det som redan finns och samtidigt kan du som från grunden skapat materialet finnas med vid nyskapnadet. På så vis kommer ditt verk, alltid att vara ditt – till viss del. Med stöd av exempelvis WIKIBOOKS kan du som lärare/student eller elev finna lämpliga och olämpliga läroböcker – där möjlighet till förbättring finns, och här finns även övningsuppgifter för studentera. WIKILEARNING COMMONS är en annan tillgång, där du kan finna bilder och diagram att använda i ditt arbete – fritt att använda, vilket även Flickr erbjuder. Idag har värdet av E-böcker vuxit, där tillgång till gratis kurslitteratur finns att finna – vilket i lärsituationer sker i samband med handledning av lärare, med tanke på att det annars kan vara svårt att sålla ut vilket material som anses lämpligt. Innehållet är värdefullt, men idag finns det mängder av innehåll – där vårt jobb är att sålla, att hitta rätt. Värdefullt är att som lärare besitta viss digital kompetens, för att kunna guida våra elever/studenter rätt - vilket betyder att vi som lärare måste inse att vi inte längre är producenter, utan istället iklä oss rollen som ”samordnare.
Men, det kan ta tid innan man kan använda sig av exempelvis källor som Open Learning, där dagens kultur inte är den kultur som väntar – men som är på stark frammarsch. Idag når vi en bredare publik genom att använda oss av Internetbaserat material – det lättare att fördjupa sig och intresserar sig nu, än tidigare. Några av de siter vi använder idag är:
Genom att använda Apples egen källa, finner man ett ännu större och samlat utbud av tillgänglig information – via exempelvis iTunes, som riktar sig mot många av världens största universitet. Teacher on Demans är ett mycket bra instrument, vilket Johan Lindwert presenterar. För att webbtjänsten skall bli ännu bättre – önskar Lindwert att fler lärare delar med sig och hjälper till att utveckla tjänsten Teacher on Demans. Så, vad väntar Sveriges alla duktiga lärare på?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar