onsdag 11 juli 2012

Creative Commons - och lite till...



Bilden är hämtad på Flickr den 11 juni, 2012, och har producerats av Libraryman.
Creative Commons (CC) möjliggör för alla att dela med sig av sina verk, helt eller bara till viss del. Organisationen CC grundades i USA 2001, och används idag av ett stort antal länder. Via CC finns möjligheter att både ge och ta, samtidigt som du behåller makten – idag är det dock viktigt att öppna upp den kultur vi kommer ifrån, för att möta nya. De licenser CC erbjuder, har sedan 2005 använts i Sverige. Trots det antal år licensen funnits tillgänglig i Sverige, råder fotfarande vissa tveksamheter kring området. Idag finns dock gott om möjligheter att få reda på hur CC-licensen fungerar, varvid ytterligare en lättsam möjlighet är att se klippet på YouTube-kanaler.

Att arbeta med CC innebär att du på ett enkelt sätt kan skydda ditt verk. Värdefull information finns också att hitta på Mathias Klangs bloggsida. I YouTube-klippet CC berättar Klang om hur CC kan vara till fördel för alla människor, som via licensen kan komma att lyfta bland annat högskolors professioner – vilket också underlättar för lärare att då kunna skapa, dela och gå vidare med sitt material. För elever innebär det också att det blir lättare att ta del av, utan att strida mot lagen. Det finns enligt Mathias Klang tre saker att ta ställning till då du vill använda CC. Du behöver fundera över om du vill att ditt verk skall få användas för:

- Kommersiella syften
- Bearbetas av andra
- ….eller om du vill dela med dig eller inte

Vid såväl upprättandet eller användandet av CC-licensen är det viktigt att veta vad som finns bakom symbolerna – vilket inte egentligen borde avskräcka dagens lärare, men som är ett faktum. Enligt Klang är det högst värdefullt att träda in i ett nytt paradigm, att öppna upp ”vår” värld för att möta den utanför. Kanske kunskapen om CC-lisenser kan vara en hjälp på vägen?

Mathias Klang berättar om hur vi kan använda CC på ett ”korrekt” sätt och menar att erkända villkoren är värdefullt. I villkoren ingår att du som lånar material från någon som äger det, skall berätta om verket och vilken licens som gäller. Hittar man ett verk, måste man berätta det och gärna ange länken till författaren. Vi CC-licensernas symbolspråk kan man visa hur verk kan användas - och skall användas. Man kan välja om man vill använda symboler eller om man vill skriva villkoren i texten. Fördelen med symbolerna, är att alla oavsett språk förstår vad du vill med ditt verk. Licensen gäller även i länder som inte valt att ta till sig licensen, vilket kan vara värdefullt att känna till. De olika CC-symbolerna betyder olika saker, vilket Klang  också presenterar. Copyleft och/eller CC – skillnader och likheter, CC har till skillnad från Copyeft inte samma inställning till att tvingas dela med sig (alla skall vara med, alla skall dela) saker vilket CC ställer som krav. CC vill att man skall dela, men det finns ingen styrning – CC har enbart kontroll över licenserna. Här sägs inget om vad man skall eller bör göras. Men, vad betyder det att något är fritt att använda? Enligt Mathias Klang handlar det om en rättighet för de som använder objekten – utan begränsningar.

Idag har vi börjat fokusera mer på rättigheter än användningsfrågorna, vilket Klang själv tycker är trist. Klang anser det vara extremt spännande att presentera sitt arbete på nätet – för att nå ut till så många som möjligt. Han menar att man då kan bidra till någon med sitt kunnande. Tack vare detta – finns det material att hitta även för egen del men också känslan av att man finns, då andra väljer att använda ditt verk i sina. Genom att lägga till en ”metatext” finns ditt material tillgängligt för andra, och du får en ”rankingposition”.

I frågan om ”öppenhet” påverkar kreativitet – menar Klang att den eftersträvansvärda öppenheten inte minskar kvaliteten, och kopplar till Wikipedias betydelse för Internetanvändare. Klang menar att öppenheten snarare handlar om möjligheten att upprätta en gemensam diskussion – som i sin tur kan upprätta en kvalitet med stöd av olika perspektiv och infallsvinklar, där brister blir synligare. Å andra sidan menar Klang att det finns diskussioner som ”Varför ge bort det jag skapat?”, vilket han menar måste ses ur en ny infallsvinkel – där de som ger, vinner något och som via CC idag får ett namn att sprida över världen. I Sverige (till skillnad från exempelvis England och USA) vägrar man fortfarande ge ut läromedel med stöd av CC, medan man kan ge bort filen till materialet – vilket Klang själv tycker är föga märkligt.

Ytterligare svårigheter som diskuteras på fältet är om Copyright ett I-landsproblem? Klang besvarar frågan genom att belysa att fildelning i andra länder är ett faktum – vilket därmed är ett dilemma för dessa länder. Han syftar till de högskolor/skolor som i andra länder inte har råd att köpa in sig på dyra källor (såväl litteratur som dyra lärobjekt), och som därmed är i behov av att få del av andras material. Detta ser Klang som en positiv process för en fortsatt kunskapsutveckling för spridning av bra information, på ett godkänt vis. Fördelarna med CC, menar Klang är många och som dessutom kan anpassas efter den önskan man har som skapare. Lärare har därmed lättare att dela, hitta och gå vidare med det material man skapat eller faktiskt hittat.

Idag är det högst värdefullt att via CC kunna ges möjlighet till både ny och äldre kunskap. Därmed bygger CC på upphovsrätten, genom att den som skapat materialet har full rätt att bestämma vad som kan tänkas göra med materialet. Som skapare av ett material kan man välja olika möjligheter att skydda sitt material, som att inte tillåta andra ändra men ändå sprida materialet och tack vare detta ändå nå ut till många – utan att riskera att materialet förändras. Det är enligt Klang byggmaterialet i sig som är högst värdefullt att ges tillgång till – och som via CC finns tillgängligt på ett juridiskt sätt. Genom att använda Creative Commons kan vi möjliggöra en marknadsföring av oss själva, och samtidigt skapa en dialog med sin omvärld. En relevant fråga att ställa är om det går att mäta hur många CC-verk det finns att tillgå idag, vilket enligt Klang är omöjligt men som han mena är en oändlig mängd. Vill man veta mer om CC, finns det material som KK-stiftelsen publicerat och som är gratis att hämta. Även Skolverket presenterar och lyfter området, där lärare kan ta del av värdefull information kring CC-licensens fördelar och möjligheter.


1 kommentar:

Lars Larsson sa...

Bra tips om filmen som jämför Copyleft och/eller CC. Jag håller med om att Sverige beter sig mycket märkligt som vägrar arbeta aktivt med OER och läromedel med stöd av CC. Sverige hänvisar till att marknaden får reda ut det själva. Ett tips tillbaka är denna film om kreativitet vs lagen på TED: http://youtu.be/7Q25-S7jzgs

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...