söndag 8 juli 2012

Att förhålla sig till information...

I arbetat med Internet, är det viktigt att tillägna sig en god kompetens kring information – informationskompetens. En god informationskompetens handlar om att du som sökande vet vad du söker efter (att du har identifierat det sökta målet), att du vet hur man söker och var man kan finna det sökta och slutligen att kunna utvärdera och kritiskt granska den information man ämnar använda. Det är värdefullt att kritiskt granska den information man finner, genom att ta reda på vad man känner till om författarens bakgrund, position och möjlighet till påverkan. Vidare bör man fundera över hur materialet publicerats och på vilket sätt det där granskatas (som exempelvis tidningsartiklar). Även webbplatser och konferenshandlingar bör beaktas – där organisation, presentatör, dolda agendor. Detta gäller självklart även då man använder sig av muntlig kommunikation, där det är viktigt att själv ta ställning till hur man kan påverkas av det som presenterars.

Att anta att information är sann eller att den är ”ny” – är upp till dig att kontrollera. Värdefullt är att kontrollera om källan kan anses användbar i det syfte du ämnar använda informationen – vilket vilar på dig som söker information att ansvara för. Vi känner till att vad forskningen presenterade för många år tillbaka, idag kan framstå som en annan ”sanning”. Vad jag menar är att vad vi då visste, kan idag framstå i ett annat ljus med andra ”sanningar”. Inte att förglömma, är det högst värdefullt att vid källor, se över hur många källor just din källa använt sig av det som publiceras. Att använda Wikipedia som informationskanal, kan därmed vara en minst lika känsligt som att använda andra kanaler – värdefullt är därför att man är noga med att se över ”alla” källor, där både faktafel och ofullkomliga upprättade artiklar. I vissa fall kan dessa felaktigheter bero på sabotage, av vinstintressen och i andra på rena felaktigheter.

Detta dilemma gäller även bilder, som publiceras – varvid det är viktigt att även här ta reda på vem som publicerat och kanske även varför dessa skulle tänkas fara med osanning, vilket främst gäller diagram eller annan form av redovisad data. Värdefullt i dessa sammanhang är att ta reda på vad axlarna redovisare och hur skalan förhåller sig till dess enhet. I vissa fall kan även dilemmat med om resultat och diagram stämmer överens diskuteras, eller om dessa ens är relevanta för arbetet. Även film är värdefullt att ställa sig kritisk till – där man bör fundera över vad som sägs, hur det sägs och i vilket syfte innehållet presenteras. Kort och gott är det värdefullt att du som söker information på nätet ställer dig kritiskt till det du ämnar söka, och när du anser dig funnit lämpligt material – kritiskt granskar det, går till skribentens ursprungliga källor.



Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...