Jag har tagit del av en mängd litteratur, filmklipp och artiklar - som lyfter värdet av specialpedagogiskt stöd och insatser, där man speciallärare och specialpedagogers kunskaper efterfrågas - å andra sidan skall den svenska skolan vara "en skola för alla", varvid det därmed kan tyckas att ALLA lärare skulle gynnas av speciallärare och specialpedagogers kunskaper och Hur skall det gå till, måste hela/delar av lärarkåren genomgå kompetensutveckling? Naturligtvis finns det ett stort värde av att få stöd av "spetskompetens" i form av speciallärare och specialpedagoger, och självklart behöver vi professioner som dessa, men för att möta den mångfald och de olikheter vi alla bär med oss, krävs kompetens.
Jag är mer än säker på att alla pedagoger gör sitt yttersta för att i mötet med de växande heterogena klassrummen - men ändå räcker ansträngningen inte till, för att få alla elever att nå målen i den svenska skolan. Vad är då egentligen svaret på "gåtan", och finns det något egentligt svar att ge?
Barn är experter på att lösa "problem"! |
Jag tror att dator i undervisningen kommer hjälpa många elever, särskilt elever med läsa och skrivsvårigheter - där datorn kan underlätta inlärningen i form av hörbara program, rättstavningskorrigering och anpassade övningsprogram. Men, för att datorn skall ge den effekt som "eftersträvas" - krävs att såväl pedagog, elev och förälder känner till hur verktygen fungerar och vilka "specifika program" som är lämpliga att använda. Min fråga blir därmed Hur dagen pedagoger skall få tid att lära sig "lämpliga" program och varifrån den värdefulla tiden skall tas?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar