fredag 15 juli 2011

Inlärningsstilar?

Världen kommer in i klassrummet och att klassrummet kommer in i världen. Men hur lär vi oss och våra elever? Här är några storheters av mig ”samlade tankar”.

Mest framstående inom området sociokulturella teorier är Lev Vygotskijs tankar kring de utvecklingszoner barn går igenom. Enligt Vygotskij agerar och handlar barn utanför dess egen förmåga, som med tiden leder till dess kompetens i olika sammanhang. Via språket tillägnar sig barnet ny kunskap och begrepp av andra barn och vuxna – där kunskapen utvecklas i ett samspel med den omkringliggande miljön och med det sker kunskapsinhämtningen via den sociala aktiviteten. Enligt Vygotskij är aktivitet ett nyckelord för själva lärandet, där utvecklingen tar sin början i den fysiska relationen som sker mellan människor och bearbetas vidare via ett aktivt tankearbete hos individen. Utifrån Vygotskijs teori sker lärandet i samarbete och via kommunikation mellan flera människor. Det är genom att fråga, föra diskussioner och att dela information med omgivningen lärandet tar sin utgångspunkt.

Utifrån Jean Piagets teorier genomgår barn olika utvecklingsstadier innan de kan tänka rationellt, varvid kunskap kan ses som en ständigt pågående process – där barnet först möter utveckling och sedan inlärning, där barnet lär sig uppfatta och förstå sin omgivning under tiden inlärningsprocessen fortgår. Enligt Piagets sätt att se på inlärning och utveckling, bör barn aktivt få tillgång till att experimentera under kunskapsinhämtningen, vilket även Jerome Bruner anser. Bruner menar att kunskap måste hanteras utifrån individens förståelse, innan kunskap kan upprättas. Enligt Bruner måste barnets eget intresse vara en central drivkraft i lärandet.
Ference Marton är den fenomenografiska teorins fader, där fenomenografin ligger till grund för det kognitiva tänkandet. Med detta ansåg Marton att förståelse och jämförelser ligger till grund för lärandet. Marton bildade begreppet ”kunskapsbildning” och hänvisar till asiatiska läromedelskulturers sätt att i första hand lägga fokus på problemlösning – innan man utformar en metod att lösa problemområdet.  

Hur tror ni att barn/elever lär sig och vilken pedagogik använder ni er av och varför?

1 kommentar:

viro sa...

Barn lär för att de vill lära (vuxna också) men de måste se "nyttan" med vad de skall lära, förstå varför. Därför tror jag det är viktigt från början att stampa av i barnens intresse Fånga upp vad som intresserar här och nu och utveckla det som lärare. Barn lär av varandra och av vuxna. Vygotskij säger också att det du gör tillsammans med andra idag kan du göra själv imorgon. Därför tror jag att det är bra att göra saker tillsammans och inte sitta en och en i bänkar. Aktivitet nyckelord. Alla sinnen samspelar. Här tror jag vi gör ett stort misstag idag att det blivit så mycket skola i 6-årsgrupperna för lite lek, rörelse och fysisk aktivitet.
Piaget ja, utvecklingsteorin utgår från hans forskning men i dag anses det väl att lärandet bygger mer på teorier från Vygotskij, Säljö och Marton.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...