Med utgångspunkt i det sociokulturella perspektiv Säljö intagit, kan inlärning ses som en viktig process, där insikter och färdigheter som tidigare skett - lever vidare bland nya generationer, för att utvecklas i nya sammanhang. Med detta menar Säljö att interaktionen mellan människor bidrar till att värderingar, kunskap och färdigheter kan föras vidare till de för dagen "nya sammanhanget" och därmed understödja kunskapsutveckling.
Säljö använder begreppet appropriering (Säljö, 2002, s. 16), för att synliggöra "lärandets process", som enligt honom inte kan överföras på mekanisk väg, där processernas dynamiska och ibland subtila framtoning inte alltid (för oss) synlig - utan formas utifrån kollektiva möten med den omkringliggande miljön och våra egna erfarenheter. Säljö menar att kunskap formas i den miljö man befinner sig och därmed ”övas in”. Min fråga blir då: -Hur dagens skola skall ”hinna” med i elevernas snabba kunskapsinhämtning? Riskerar dagens pedagoger att få stå tillbaka i klassrummet, där uppgiften att ”lära ut”, övergår till att ”övervaka” och ”att finnas tillhands”? Hur kan skolan verka för att inte en central plats och roll i dagens IT-skola, där både gårdagens utbildade lärare och dagens nyutbildade lärare riskerar att ”halka efter” elevernas kunnande inom IT…
Referenser:Säljö , R. (2002). Lärandet i det 21:a århundrandet. Säljö, R., & Linderoth, J. (Red). Utmaningar och e-frestelser - it och skolans lärkultur. (s. 13-33). Stockholm: Prisma.
1 kommentar:
Jag tror att det är en viktig fråga som du tar upp och jag skulle vilja knyta an till det Michael Wesch tar upp i filklippet "A portal to media literacy" att det främsta vi kan göra som lärare är att tillsammans med eleverna skapa mening/meningsfullhet. Detta kan vi göra genom att skapa plattformar för deltagande. Precis som Säljö antyder i sin tolkning av ett sociokulturellt perspektiv - att lärande sker hela tiden i alla sociala sammanhang, och vi som lärare kan därför inte stoppa eller kontrollera denna process, men vi kan däremot stötta, styra, reflektera och diskutera elevernas erfarenheter. Genom att ta elevens perspektiv som utgångspunkt så kan vi skapa meningsfullhet i det vi tar upp.
Skicka en kommentar