fredag 2 juli 2010

Plagiatkontroll – Fusk och plagiat

När man tar någon annans arbete, eller någon annans idéer kallar man det att plagiera och som innebär att man inte själv tagit ställning i frågor som rör plagiatet. Plagiat kan också förekomma i andra former, som när man inte känner till hur man kan använda andra källor och material utan att riskera att plagiera det. Här ser jag att vi pedagoger har ett stort uppdrag att förankra hos våra elever. Några viktiga punkter är att få eleverna att förstå vad som menas med plagiat. För att eleverna också skall försåt vikten av att inte plagiera, kanske kan även kan upprätta någon form av kontrakt inom skolans regelverk. Det är också värdefullt att man som pedagog försäkrar sig om att eleverna har det material och kunskap som behövs för att inte plagiera. URKUND är ett av programmen man med fördel borde ha tillgång i alla skolor, oavsett om det är ett gymnasium, högskola eller grundskola. Hur kan man kontrollera fusk egentligen? Genom att använda sig av ett program som exempelvis URKUND eller något annat textmatchningsprogram där texterna testas mot andra redan dokumenterade/publicerade arbeten. Finns det ringaste misstanke om att någon fuskar, är det viktigt att man anmäler det. Skulle det däremot vara så att man inte misstänker att fusket är medvetet, är det viktigt att man reder ut vad som gäller vid dessa situationer. Plagiat är ett världsproblem och kommer inte att försvinna. (https://bilda.kth.se/courseId/4935/content.do?id=13556568)

Alltså: Det självständiga arbetet är viktigt att premiera och kännetecknas av att man läser in material och funderar kring det man samlat in och slutligen sammanfattar det i ett eget upprättat PM. Där skall det egna tänkandet ligga bakom, ingen annans åsikter och formuleringar (om man inte anger dem som referens).

Göran Bexell, professor i etik och tidigare rektor vid Lunds universitet, talar om akademisk hederlighet i filmen (https://bilda.kth.se/courseId/4935/content.do?id=13556568) och menar att all plagiering är att bryta mot plagiatkontrollen. Det finns alltid hjälp att få från institutionen/skolan om man är osäker på hur man skall gå tillväga för att göra ”rätt”. Det är tillexempel viktigt att man känner till hur man citerar och hur man refererar till artiklar och författare. Vid ett universitet är det självständighet som gäller och därmed extra viktigt att man hör sig för om man blir osäker, men jag anser att vi även måste lägga över mer av detta tänkande även på grundkolans elever, som i många fall inte lyckats skilja på ”mitt och ditt” då det gäller att ”låna” texter och idéer. Bryter man mot detta, kan man bli anmäld för fusk på en högskola men jag anser att man även behöver påtala det för elever i grundskolan. Tanken på ett universitet är att man skall lägga fram eget material och att man där skall kunna öva på färdigheten av att tillägna sig materialets kärna. Kan inte det vara en viktig plattfrom, även för grundskolans elever, att ta avstamp ifrån? Jag anser att alla skolor skulle rustas med URKUND och vill samtidigt tilläga hur enormt intressant det varit att få testa "Plagiatkontrollen".

Med risk för "kaka på kaka"...men det kan väl aldrig bli "för mycket av det goda"? Hittade en jättebra "instruktionsfilm" från universitetet i Lund http://nile.lub.lu.se/loDownload/81/Antiplagiatguide_med_ljud.htm

4 kommentarer:

b eric g sa...

väldigt lärorikt och bra. tack!

Lennart Karlsson sa...

Sitter just nu och skriver om det här i inlämningsuppgift 2b (borde egentligen varit klar igår). Hade problem att få fram Margaretas skrift, Legala handboken, hittade den igår. Filmen från Lund var väl bra, eller hur?
Följer dig från och med nu
MVH Lennart

Therese sa...

Du är så vis så att man blir tårögd! :-)Vore superbra om ni kunde lära våra gräsrötter att man inte få använda sig av andras grejor äns virtuellt. Dessvärre så finns det många vuxna som behöver lära sig det oxå.
Sedan kan man ju undra vart gränsen ska dras. Är det verkligen nödvändigt att skriva vem man citerar? Står det verkligen så? Skoluppgifter som publicerats, har de verkligen publicerats på rätt sätt så att de skyddas? Man kan inte bara säga att du får inte använda någon annans ord utan att tala om vem det är som har skrivit det för det finns ingen klar linje. Större delen av internet är en gråzon.
Dessutom: Bara för att man citerar någon så betyder ju inte det heller att det inte är ens egna tankar, det var bara någon som hann skriva dem först.
Ni har ett jättejobb framför er! :-)

Ha det bra!

Digitala uppdrag sa...

Therese, du är så begåvad och jag håller helt med dig. Jag anser inte att man skall behöva lägga ned någon energi på att lära grundskolans elever att "citera", utan att det självklart finns andra saker att "bry sig om" OCH, det är många som behöver läsa på vad som är tillgängligt och inte på Internet (även jag). Jag kan inte svara dig på om publicerade skoluppgifter kan "skyddas" på rätt sätt, men anser att det kan finns en "rolig" och intressant" markand för elever då det gäller att kunna "dela" med sig av bra "grejer". Men, det är verkligen tveksamt att man kan "skydda" detta material???

Jag håller också med om att man kan "tycka" preics samma sak som redan "står"....det är ett dilemma... Jag TROR fortfarande att det kan hända att JAG kommer kunna vara den första med en tanke (skrivet i ord), men varje gång blir jag besviken...:)...

Vi pedagoger har helt klart ett jättejobb framför oss och det gäller att vi möter problemen och inte låter dem "passera"... Jag för min del är lite orolig och funderar väldigt mycket på HUR jag skall få eleverna att inse/lära sig vad som är OK och inte, då det gäller att "låna" andras ord, ideér och bilder... Jag hoppas att jag tillsammans med mina kollegor kommer att kunna bemöta detta...:)

Tusen tack för bra inlägg!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...