torsdag 1 juli 2010

Skapa lärobjekt

Jag har under några dagar funderat på HUR man både kan fånga elevers intresse och samtidigt ta reda på vad den individuella eleven verkligen är intresserade av och samtidigt lista ut vilken kunskapsnivå denne befinner sig på. Idag samlade jag mina tankar i KTH:s "övningsaktiviteten" (där studenter samlar sina projekt för publicering) och publicerade också mitt material.

Att arbeta fram mina funderingar kring det "lilla" projektet tog mig några dagar och jag är inte heller säker på att jag lyckats lösa dilemmat kring hur man som pedagog bemöter (för mig) "nya elever". För mig som pedagog är det dessutom nytt att undervisa elever i åk 6, vilket gör uppgiften ännu svårare att bearbeta.

För tillfället arbetar hela min kommun med Skolverkets jätteroliga PIM-uppgifter, varvid jag sedan tidigare bekantat mig med Mulitmediabyrån och alla dess "finesser". Mulitmediaverktygen kom därför att bli ett centralt verktyg till mina funderingar och i mitt utformade kring det "första mötet" med åk 6 elever och hur jag tror man kanske kan bygga upp en "lyckad" indivudalisernade undervisning. Min tanke är inte att enbart arbeta med Mulitmediaverktygen, men tror att några av eleverna med stor säkerhet kan få en känsla av ett "sammanhang" i sin inlärningsprocess, genom att spegla den egna utvecklingsprocessen genom ett eget producerat och växande projekt. Min tanke är att eleverna med tiden kan utveckla sitt arbete genom att dela sina arbeten i exempelvis Google Docs, kanske skapa en egen "Utvecklingsblogg" eller varför inte göra ett eget "Nyhetsprogram" kring den egna utvecklingen och dess alla strapatser? Kanske kan mina tankar komma att skapa en "grogrund" för eleven, till en fördjupad ämneskunskap med stöd av Internetbaserade möjligheter? Kanske kan arbetssätt (baserad på mer "elevriktiga intressen") leda till att eleverna utvecklas till kreativa, goda och vetgiriga samhällsmedborgare? Självklart måste denna process övervakas av oss pedagoger, som med stöd av vägledning av de "rätt nycklarna" kan komma att förankra elevens ämneskunskaper, på ett mer "modernt arbetssätt".

Idag vet jag inte hur eleverna kommer bemöta mitt första "utkast" och jag är inte heller säker på att det blir aktuellt att starta åk 6 eleverna med mitt läroprojekt. Vad jag däremot blivit medveten om är att det finns mycket verktyg på Internet, som bara väntar på att bli använda. Det dilemma jag ser med att skapa läroprojekt är att det tar tid att sätta sig in i olika program. Ytterligare dilemma är att det tar tid att "ladda ned" programvaror, vilket kanske skulle kunna göras centralt (då tänker jag på alla gratisprogram som finns)?

Jag tog också del av några andra studenters arbeten, vilket är en stor förmån för oss studenter.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...