onsdag 7 juli 2010

Lag och rätt på Internet I

I filmen Vad lärare behöver veta om Creative Commons , berättar Mathias Klang om Creative Commons (CC) vikt av att kunna samarbeta och med hjälp av just CC där vikten av att kunna bidra och dela med sig till varandra, står i fokus. Med hjälp av CC är det idag lätt att kunna hitta, kombinera och gå vidare med material (eftersom man kan identifiera om det är ”fritt” att använda eller ej). CC gör det också enklare för oss pedagoger, eftersom upphovsrätten inte blir central utan att vi istället kan fokusera på lärandet som en central del i undervisningen.

Det finns också möjlighet att visa sitt material offentligt, men där man fortfarande har rätten till HUR offentligt man vill att arbetet skall bli. Vidare kan man som ägare till materialet bestämma om man vill ta betalt för att dela med sig av arbetet, vilket för många kan vara en morot eller för skolor att tjäna pengar. Om man väljer att inte del med sig av sina arbeten till andra, finns alltid valet att ta bort det från Internet.

Ser man en CC-symbol på det material man har för avsikt att använda, kan man klicka på symbol för att se hur och vad som gäller kring materialet. Klang avslutar sin presentation genom att berätta hur dagens högskolor ställer sig till att dela med sig av arbeten och menar att man inom högskolevärlden ”måste” dela med sig, eftersom man inte kan hur Sverige kommer kunna lyckas inom Internets värld, om man ”bygga murar” kring sin kunskap. Klang menar att ”murbyggandet” inte är att förespråka då det gäller att utveckla ett fungerande Internetsystem!

I klippet http://www.youtube.com/watch?v=on7H1SbEfwo&feature=related, presenterar man ”Vad ger jag bort och vad har jag skapat?”, där Mathias Klang redovisar vad man med prestige har skapat och menar att man idag bygger murar, eftersom man i många fall väljer att inte dela med sig av det material man skapat. Klang drar en parallellt till hur man faktiskt handlar mindre böcker när det är dyrt och mer böcker när det är billigare och menar att vi måste våga möta den frihet Internet genomsyras av. En av många fördelar med den frihet Internet erbjuder (och som Klang använder sig av) är fria föreläsningar (som Klang själv lyssnar till under sina träningspass, för att kunna uppdatera sig och få möjligheter att kunna dela andras intressen och kunskaper). Enligt mig riktar Klang en form av kritik mot Sverige, som fortfarande vägrar lägga ut ”fri” litteratur kopplat till högskolor och universitet på Internet, vilket men sedan några år tillbaka gör i exempelvis USA. Jag, liksom Klang ställer mig frågande till varför vi i Sverige skall behöva betala för litteraturen, medan man i exempelvis i USA får den gratis?

Ytterligare klipp som var intressant att se var ”Vad tänker man på när man säker licens på sitt arbete?” Klippet (http://www.youtube.com/watch?v=rPZ2b6DatEc&feature=related) presenterar på ett enkelt sätt vad som gäller när man laddar upp en fil på nätet, vilket gäller i hela 70 år, en evighet. Man presenterar tre saker man kan tänka på när man skapat ett material man vill lägga ut:
1) Hur skall andar får använda ditt material (offentligt eller privat)?
2) Tillåter du att man bearbetar ditt material?
3) Skall man tvinga andra att dela med sig eller ej?

Det finns även andra sätt att arbeta med CC och i filmklippet http://www.youtube.com/watch?v=2BESbnMJg9M, presenterar man möjligheten av att använda CC genom att dela och skapa tillsammans, bilda och bygga en helt annan värld. Här kommer CC spela en liknande roll, men där man i ”skapandegruppen” gemensamt kan besluta om vilka delar eller om vad man kan tänka sig att dela med sig av till andra. I klippet poängteras bilden av hur man kan använda sig av CC, för att göra arbeten tillgängligt, men där du som ”skapare” ändå kunna styra över det.
Klippet ”Det är viktigt att dela information” (http://www.youtube.com/watch?v=1DKm96Ftfko&feature=related), berättar om nya sätt att dela och designa över hela världen. Man kan komma att dela och skapa, samtidigt som man själv kan bestämma hur man vill att andra skall kunna arbeta med just ditt arbetsmaterial. Du har som skapare rätt att påverka andras sätt att möta ditt verk.

För att vara helt säker på vad som gäller i skolan då man skall handskas med filmer, musik, bilder och texter kan det vara en fördel söker reda på vad som information kring det aktuella området. Ett sätt är att använda sig av sidan http://www.blogger.com/www.kollakallan.skolverket.se, där man presenterar mycket läsvärda artiklar men också "bredare" material. Sidan är mycket lättillgänglig. Där finns garanterat det mesta man som pedagog behöver ha kännedom om, men även bra länkar att söka sig vidare med (i fall att man inte lyckas hitta vad som gäller i specifika fall).

6 kommentarer:

b eric g sa...

ett bra inlägg - det är klurigt det där. jag förstår om vissa saker måste skyddas, men jag tycker att i skolan måste saker får spridas och jag blir lite arg när "skydd" går ut över elever. främst syftar jag på att det inte är tillåtet att lägga upp ex en ppt på skolans intranät. lagar är en djungel och jag hoppas att tiden hinner ikapp snart.

Ksenia sa...

Jätte bra inlägg!!! Jag håller med att laggar är en djungel.

Lars Larsson sa...

Bra tankar och referenser! Det behövs verkligen ett nytänk kring gratis läromedel i Sverige. En fråga, har du sett om grundskolan lägger ut gratis läromedel i USA? Det sker i UK. Glöm inte att universiteten får bra marknadsföring av OCW, jag undrar vad grundskolan vinner på det?

Digitala uppdrag sa...

Haha...OCW-sponsringen kommer NOG lite sent in i bilden där:)...Inte visste jag att läromedel i UK var fritt? Suveränt, verkligen! Alltså även UK stegar förbi Sverige beträffande IT-utvecklingen och, skall man vara lite elak ligger Sverige efter även Nordiskt sett:( och särskilt gällande matte... (enligt den Nordiska statistik som lyfts idag). Frågan är hur man skall angripa problemet och NÄR man bestämmer sig för att lyfta dilemmat på högre nivå? Kommer den nya kursplanen att "lyfta" behovet av att utveckla IT och kommer den nya lärarutbildningen att lägga fokus på IKT??? -Troligtvis!!!

En fråga jag funderar över är NÄR skolledarna kommer inse vikten av att ge dagens pedagoger den tid som kommer behövas, för att skapa, bekanta sig och lyfte skapandet i kollegiet (för att kunna möjliggöra den "röda tråden" inom IKT)?? Vi har tur att vår rektor är IT-intresserad, vilket med stor säkhet kommmer gynna oss lärare då det gäller möjligheten av att utveckla gemensamma läromedel på skolan...men hur ställer man sig skolledare generellt i landet? när det handlar om att kompetensutveckla personal och tillhandahålla den tid som förknippas med att skapa ett "fullständigt" IT-baserat läromedel???

Bra inlägg Lars! Tack!

Lars Larsson sa...

Förtydligande, allt läromedel är inte gratis i UK :) Men de har kommit riktigt långt med att ge lärare stöd att ta fram och dela eget material. Perfekt för lärare, elever och föräldrar. Tror BECTA är en stor finansiär. Här i byråkratsverige görs bara små korta insatser (?).

Anna D sa...

Kloka och intressanta tankar.
Men nu var det längesedan du skrev något...
Jag är på G!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...