Idag kan man arrangera möten på olika sätt och vanligt är att använda sig av distansmöten, där Internet används som informationsbärare och kanal mellan informanterna. Till dessa möten kan man använda videokonferenser, vilket även kallas för "telebildmöte". Till dessa möten behöver man lite utrustning i form av headset, egen dator och eventuellt en webbkamera. Ljudet är av stort värde och med mikrofon riskerar man att få "rundgång" vilket man med hjälp av headset kan undvika. Självklart är det också viktigt att tänka på ljuset och kamerans placering (om man har en webbkamera), där ljus och kamerans placering behöver hamna i rätt "läge" samt att man tänker på hur bakgrunden ser ut och att man stänger av mobiltelefonen under sändning. Vill man att mottagaren skall ha tillgång till det material som presenteras i videokonferensen, är det lämpligt att sända materialet redan innan. Jag tycker att filmen "Kommunicera med bild och ljud" (https://bilda.kth.se/courseId/4935/content.do?id=13518272) gav mycket goda instruktioner till vad man behöver tänka på inför en videokonferens.
Det finns många olika ”system” att använda sig av för att kunna konferera med andra. Själv använder främst "Windows Live Messanger (MSN)" och "Skype" för att upprätthålla kontakten med vänner och särskilt de som bor en bit bort. I studiesammanhang har jag främt använt mig av studentplattformer som BlackBoard och It´s Learning, där båda plattformerna är mycket användarvänliga och lättillgängliga. Jag har inte tidigare uppfattat E-möten som något problem utan tycker det har fungerat mycket bra.
Adobe (http://www.adobe.com/acom/connectnow/) var lite svår att förstå till en början och krävde en hel del tålamod innan man kom in i systemet. Till Adobe finns också en mycket bra instruktionsfilmer på YouTube, där "Adobe Connect Pro Meeting" (http://www.youtube.com/watch?v=2syFXr6pRZ8) gav en mycket illustrativa och tydliga förklaringar till hur man kan förhålla sig till systemet.
Jag tror det finns många bra användningsområden för videokonferenser och som filmen "Exemplet Podium - verklighet eller Science fiction?" (https://bilda.kth.se/courseId/4935/content.do?id=13518272) presenterar, kanske man skådar framtidens föreläsningsform? I filmen säger man bl.a. att det denna form av "föredrag" även komma finnas i våra klassrum "väldigt snart", men där jag tror det kommer ta många år innan man kommer möta liknade undervisningsformer i dagens grundskolor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar