fredag 6 juli 2012

Uppdraget ”Utökad informationssökning samt mer om söktjänster”



Hur kan man söka på Internet, och veta att den information man tar del av stämmer eller är tillgänglig att använda och hur kan an reducera informationsflödet, för att inte riskera att tappa fokus från det egentliga syftet?

Värdefullt är att söka information utifrån ett från början givet system – den tenativa teorin, där den information vi tar till oss är uppskaffade enligt de mått vi ämnar utgå ifrån. Viktigt är att utvärdera den information man hittat – för att se om den är bra nog att ta med sig inför ett kommande uppdrag eller om materialet behöver uppdateras eller rent av förkastas.

Värdefullt är att använda sig av en sökmotor, där Googlesökmotorn är ett vanligt verktyg i dagens sökhantering. För att tillfullo kunna tillgodogöra sig Google alla finesser, är ett sätt att endast använda ett väl avgränsat sökord och för vidare bearbetning använda funktionen search within results – som finns längst ned på sidan, för att då få ned söklistan från ett 30 000-tals träffar till endast ett par tusen.

När man söker i Google – kan man använda sig av ”or” – för att då visa att man vill söka efter antingen eller. Genom att använda sig av ”or” kan man bredda sin sökning – och slipper då riskera att gå miste om värdefull information (synonymer). All information som finns på Google, är rensad – där information som inte är ”besökt” rensas bort.

Kanske tror man att allt är gratis, men riktigt så är det inte. Företag kan betala för att hamna först på träfflistan över sökningar. Detta kan ses genom en svag färgindikation – eller som då företag betalar reklambyråer för att länka deras företag via webbplatser som gör att företagslänken hamnar högt upp – utan att detta röjs i länken. Genom att känna till varför träfflistor ser ut som de gör – kan man använda gratistjänster med kunskap, i de fall man inte har möjlighet att använda etablerade och oberoende databaser för att söka exempelvis artiklar eller dylikt.

Google är inte enbart en sökmotor – utan har även andra funktioner som mail, kalender och möjlighet att kunna upprätta enkäter eller dokument. Hur ser du ”baksidan ut” då det gäller Google? Genom att se filmklippet "Don´t be evil" blir man medveten om att allt som händer på nätet registreras, på det ena eller andra sättet. Men, att någon kan ”se allt” kan enligt mig vara en ”överdrift”. Det finns en mängd olika söktjänster, som exempelvis Yahoo, Nothern light, Lycos, HotBot och Excite. I Google finns möjligheten att använda avancerad sökning – genom att då kunna begränsa sig till exempelvis pdf-filer.

För att hitta vetenskaplig information, kan man använda sig av exempelvis Intute, Mölndals stadsbibliotek
eller via KTHs samsök.

Användningsområdet med sökmotorer är oändligt – men, det gäller att man vet vad man söker och hur man skall gå tillväga för att hitta det man ämnar söka.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...