Idag väljer dagens elever ofta att kommunicera via datorn vilket därmed också kan komma att bli ett värdefullt verktyg då det gäller att kunna motivera elever i undervsiningssammanhang. Ett exempel är hur man via Wikis tjänster kan lyfta språkundervisningen till en ny nivå och möjligheten att göra elever delaktiga i undervisningens utformning - där undervisningsmiljön säkerligen kan komma att stimulera elevernas inlärningsprocess. Å andar sidan menar jag att den datoriserad undervisningsmiljö ställer högre krav på pedagogen då det gäller att upprätta riktlinjer och strukturen i undervisningen - där man lämnar det tidigare kända och läromedelstyrda, för det okända och enorma. Mycket finns att vinna på det sistnämnda och då tänker jag framförallt på möjligheten till direkt feedback.
Kan det vara så att man med stöd av IKT i undervisningen, kan tillmöstesgå fler elever - där elevers olika ”intelligenser” kan kommat till sin rätt? Ja, kanske! Med IKT finns möjligheten att stimulera förmågor som att lyssna, uppleva, känna och visualisera öppnas upp. Ju fler verktyg vi har, ju fler elever kan vi nå – tror jag!
1 kommentar:
Work smarter, not harder. Engagera eleverna i varandras arbeten, i den mån de klarar av det. Det kan vara att eleverna kommenterar andras inlämningar, fortsätta varandras berättelser, ta olika roller som karaktärer i en berättelse.
Som du skriver blir det enormt stort med IKT, men egentligen ganska lätt med fasta uppgifter, fasta tider och elever som är delaktiga. Det är en myt att du behöver delta i realtid med allt samtidigt, det klarar ingen.
Skicka en kommentar