onsdag 27 juli 2011

Utvecklingsstörning eller bara lite annorlunda?


Jag tycker att det är viktigt att man som pedagog och elev erbjuds ett sådant stöd att man vågar kommunicera med varandra – att man vill lära sig nya saker och att våga möta andra, oavsett om man är olika. Alla vill kommunicera och för att detta skall möjliggöras är det viktigt att inlärningsmiljön är gynnsam för inlärning. Det är också av stor betydelse att man diskuterar tillsammans med eleven, att man gör saker gemensamt. Ett exempel på en gemensam aktivitet kan vara att titta på bilder tillsammans och lyfter vad man ser, då bilden kan upprätta inlevelse och därifrån kan man sedan arbete vidare med att ställa frågor kring vad man sett och hur och varför det ser ut som det gör. Genom att gå ut och titta/uppleva vad bilden visar kan man sedan befästa elevens kunskaper. Det får inte vara för mycket bilder, det måste finnas ett utbud som gynnar elevens intresse – för att skapa motivation.


Uppleva, uppfatta och uttrycka presenteras av Jari, som högst värdefullt – för alla elever, men som beroende på dess begåvningsnivå kan variera. Bilder är inte viktiga för alla – ibland måste eleverna få associera till annat och därmed uppleva vad de ser och skall göra. För vissa kan det också handla om att man planerar och undviker konfliktsituationer, där man i god tid innan man skall genomföra något – berättar och visar vad som komma skall. Jag tror att IT i undervisningen är en stor fördel elever – där det finns ett stort värde att alla elever har sin egen dator. Att arbeta med konkret material – där man tillsammans genomför upplevelserna och gemensamma arbetar med vad man sett och upplevt. Det är viktigt att man inte tar för givet, utan att man ser till att eleverna vet vad man verkligen gör – att man gör uppgifter av det man ser och har tagit bilder av. Man kan också rita sträckgubbar – för att kunna illustrera. Språket går dem förlorat – men bilder kan skapa en större betydelse. Det är viktigt att man lär sig använda teknik (som digitala tavlor), som kan vara ett mycket bra sätt att fånga elevernas intresse på. Teleslinga kan också vara bra för elever med hörselnedsättning. För att vara säker på att den tekniska utrustningen fungerar, kan man ta hjälp av en support, för att därmed inte riskera att elevernas batterier tagit slut – utan att de berättat det.

För att kunna arbeta med utvecklingsstörda elever, tror jag det är viktigt att man använder lättillgängligare digitala verktyg, som gör det möjligt för dem att arbeta självständigt – men inte ”begränsat”. Jag tänker närmast på möjligheten att kunna majla varandra, med hjälp av pictrogram eller Lexin Animatinstema, där eleverna kan välja bilder som beskriver deras ”dag” och som också ljudar bilden. Kan också vara ett bra alternativ för elever med utvecklingsstörning, att kunna kommunicera med andra. Genom att använda sig av program som Lexin Bildtema, kan elever med läs och skrivsvårigheter både lyssna och upptäcka vad exempelvis munnens alla tänder heter.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...