onsdag 16 juni 2010

PLE – Personliga lärmiljöer

Efter att jag tagit del av filmen Schools out – Personal Learing Environments, Ambjörn Neave och Welcome to My PLE började paniken verkligen ta form! Det stod klart för mig att jag och mina IT-kunskaper ligger ljusår efter många andra här i världen och där samhällets IT-utveckling ännu inte lyckts påverka den tröghetsfaktor skolvärlden ”lider” av.

Schools out, beskriver dagens skola som ”tråkig” och allt för traditionell, där samhällets teknologiska nytändning skapar nya och spännande världar, erbjuder andra former av kommunikation och där den socialteknologiska insikten utvecklat dagens ungdomar till skapande och kreativa men där det blir allt mer tydligt att skolvärlden haltar efter. Idag vill ungdomar dela med sig av sina foton, filmer och dagböcker, ha tillgång till sina ”verktyg” för att hålla sig ajour med vänner medan skolan valt en annan väg och där klyftan däremellan kommit att bli allt mer påtaglig.

Idag presenterar skolan tankar kring hur man genom IT erbjuder elever att utveckla egna sinnen och egna verktyg för att tillägna sig kunskap, där man delar med sig av sina kunskaper och upptäckter och där inlärningen sker på andra platser och i andra miljöer än i den traditionella skolan. Här tror jag att det kan finnas mycket vi pedagoger kan jobba med, för att fånga ungdomars intresse och självklart finns det ett värde i att fånga elevers uppmärksamhet, vilket med stor säkerhet skulle kunna göras med hjälp av mer IT-baserad undervisning. Här tror jag dock att det måste till en satsning då det gäller att kompetensutveckla personalen, för att kunna göra det möjligt att genomföra större IT-satsningar inom skola, vilket i annat fall kan komma att bli en allt för kraftig drabbning med dagens traditionella undervisning och samhällets IT-kultur, vilket även Neave lyfter fram i sin presentation.

Enligt Neave erbjuder IT en access till värdefull information som kan kopplas samman till kunskap och utveckling. Neave menar att skolan fått konkurens och att man i framtiden kanske kommer att hålla lektioner under helt andra former än vad man idag erbjuder. Neave menar att man idag inte riktigt vet vad IT står för men att man upptäckt dess räckvidd, varvid vi idag saknar kompetens för att kunna bemöta detta spann och därmed har ett behov av att tillägna oss ny och bredare IT-kompetens. USA PLE var väldigt spännande, där man kunde se hur en sjuårig flicka skapat ett eget och mycket värdefullt verktyg i Google Docs. Flickan arbetar direkt emot forskare i en egen upprättad artikel, vilket för mig var ett helt enormt steg mot dagens utveckling av skolarbeten.

Jag tror skolan börjar närma sig dagens IT-samhälle men där en viss risk finns att dagens pedagoger inte riktigt är rustad för att möte den yngre kulturens IT-användare. Vidar tror jag inte dagens elever ser IT som ett verktyg, utan mer som ett sätt att kommunicera med vänner, där vägledning och en god inkörningsport är av stor betydelse.

2 kommentarer:

Sajberkickis sa...

Grattis Anna-Lena till layouten - vilken vacker blogg du skapat!(Som dyslektiker hade jag dock lite svårt att läsa den vita texten utan att scrolla till den mörkare delen av skuggan. Underbara vårbilder - att minnas nu när sommaren är här.

jag hoppas att skolan snart börjar närma sig dagens IT-samhälle, ur ett tillgänglighetsperspektiv och tror som du att lärarna har en stor roll att fylla som vägledare. Det är precis om du skriver inte alla elever som som ser Internet som ett verktyg för lärande.

Margareta

LEO sa...

Intressant! Jag tänker samtidigt på hur PLE kan användas i samhällskunskapen. Tänk att få direktkontakt med politiker redan i grundskolan, som sjuåriga flickan du berättar om. Det borde minska klyftor i samhället?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...