fredag 25 juni 2010

Spel som verktyg för kommunikation och lärande

Idag är många av dagens elever aktiva inom Internet och alla dess spel som erbjuds (både gratis och licensierade). Datorer är i många fall den alldra första kontak barn har med datorer. I många fall kommer även barn att tillbringa många timmar framför datorn (där många timmar med stor säkerhet tillägnas olika spel). Spelen tillför inte bara ”döda och mörda” kunskaper, utan är även en länk till en utvecklande språkkultur, ledarskapskunskaper och även utvecklar elevers perspektiv på det idag mångkulturella samhället.

Jag tittade lite på RIXDAX, vilket är ett spel, associerat till hur riksdagen är konstruerad. Spelet kan med stor säkerhet spelas av alla olika åldrar, från barn till vuxen och bidra med en ökad kunskap inom området allmänbildning och samhällskunskap. Jag tyckte spelet var trevligt och tror med stor säkerhet att man som SO-lärare kan tänkas använda detta i sin undervisning. Nackdelen jag ser med att använda spel i skolan, är att det kanske inte förankrar kunskapen utan endast flyktigt presenterar olika områden. Samtidigt tror jag säker att spel kan fånga många elevers intressen, men där jag fortfarande tror att inlärning med fördel sker med hjälp av ”live undervisning”. Spel kan med fördel användas som en ”diagnos”, där man som lärare kan spetsa sin undervisning.

Angående dramaturgi tror jag man med hjälp av spel kan synliggöra elevers beteende mot varandra. Här finns en ypperlig möjlighet att spegla elevers beteende mot varandra och därmed kan förebyggande arbetsinsatser införas, med stöd av elevers egna tankar och funderingar.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...