onsdag 6 juli 2011

Thurén hjälper oss att bli källkritiska

Jag har hämtat följade material från ett reportag av: Claesdotter, A. (2009). Källkritik kräver tid och omdöme. I (Red). Vestlin, L. Från wikis till matematikfilmer – om IKT I skolan. (s. 97-102). Stockholm: Lärarförbundets Förlag. 

Torsten Thurén, är bevandrad i den djungel av material som finns att hämta från intenet, och har delat med sig av sina erfarenheter gällande IKT och elever.  

Att förhålla sig källkritiskt –
 fyra traditionella källkritiska principer vid bedömning av information från internet:

Tid – När har sidan uppdaterats? Om uppgifterna inte uppdaterats regelbundet kan fakta som presenteras vara föråldrande och kanske felaktig.

Beroende – ”Rundgång” på uppgifter är vanligt. De hämtas ofta från en annan nätplats, som i sin tur hämtat dem från ytterligare en annan. På vägen kan det hända saker och innebörden kan bli en annan än den ursprungliga. Därför bör man om möjligt gå till primärkällan. Är det riktigt noga ska man ha två av varandra oberoende källor.

Äkthet – Förfalskningar på internet löper över hela skalan, från det grova till det sublima, och är ett stort problem. Vem som helst kan kalla sig doktor, vilken institutionen som helst kan kalla sig institut. Hemsidor plagieras och kan till och med vara falska. Vissa använder samma initialer och liknande typsnitt som etablerade institutioner (jämför till exempel förintelseförnekelsernas Institute of Historical Review med Institute for Historical Research, som är knuten till Univerity of London).

Tendens – Den som är ute i egna ärenden kan alltid misstänkas för att vara tendentiös och otillförlitlig. En källkritiker är cynisk och misstänker att varje källa, som har intresse av att ljuga eller förvränga sanningen, också kan tänkas göra det.

Det är där med viktigt att man tolkar sina källor och att man kontrollerar dem genom att fortsätta kontrollera andra länkar. Thorén menar att Wikipedia inte är att lita på, men att många tyvärr faller för dess ”enkla” sätt att finna fakta, men är fullt möjlig att använda för att hitta länktips. För att säkra sina källor kan man också titta på det domän adresserna har, där några amerikanska domän är:

• .gov – statig nätverksplats
• .mil – krigsmakten står bakom den
• .edu – nätverksplatsen är knuten till ett universitet
• .org – tillhör en ideell organisation
• .com – kan i stort set innehålla vad som helst
• .net – står för sökmaskiner av olika slag

För att sedan ta reda på om personerna är ”äkta”, kan man sedan googla på deras namn. Är de anställda vid ett universitet? Är det ett riktigt universitet eller ett ”prostorderuniversitet”, där man köper sina examina? Vad han de gett ut för böcker? Är det på seriösa förslag?

På internet finns inget sammanhang, det måste man skapa själv!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...